Gepost op

De Ronselaar

Eens in de paar jaar pakt Toneelgroep Voetlicht groots uit met een openluchtspel in Park Doornburgh. Om een idee te krijgen van hoe zo’n openluchtspel er dan uitziet, kunt u hieronder alles lezen over ons laatste openluchtspel, De Ronselaar, die wij in juni 2015 gespeeld hebben.

In de gouden jaren van de V.O.C. waren de schepen nog van hout en de mannen van staal. De V.O.C. heeft die mannen hard nodig. En als ze zich niet zelf aanmelden, dan worden ze gewoon aan boord gesleept. Kijk uit voor de Ronselaar!Poster De Ronselaar

Het stadje Enkhuizen wordt opgeschrikt door de komst van een Ronselaar. Pikkum is zijn naam; een ouwe pikbroek die geen middel schuwt om mensen aan boord te krijgen van zijn oorlogsschip. Alles ten dienste van de heren van de V.O.C., de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Wimpel, Pikkum’s kapitein, heeft dringend mannen nodig. Maar zelf heeft hij wat anders aan zijn hoofd. Hij heeft in elk stadje een ander schatje. In Enkhuizen is hij op jacht naar Sylvia, de dochter van rechter Balans. Maar zij laat zich niet zomaar enteren…
Ook anderen zijn op jacht. Naar geld en rijke vrouwen, maar vooral: naar nieuwe matrozen!

In juni 2015 speelde Toneelgroep Voetlicht “De Ronselaar” als openluchtproductie in Park Doornburgh in Maarssen aan de Vecht. Het stuk is een bewerking van “De Hollandse Ronselaar” van Chiem van Houweninge. Het is een historische en soms gitzwarte komedie vol verwikkelingen. Zoals u van ons gewend bent in een spectaculair decor aan de Vecht.

Met vocale medewerking van Zeemanskoor Ahoy uit Abcoude.